Terapie celowane równie skuteczne co tradycyjne?

18 września 2015, 14:38

W miarę jak spada koszt sekwencjonowania DNA onkolodzy coraz częściej stosują kosztowne nowe leki dobrane pod kątem profilu genetycznego nowotworu danego pacjenta. Dzieje się tak nawet tam, gdzie lek nie został zatwierdzony akurat do leczenia danego typu nowotworu



Znaleziono molekularny związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a rakiem jelita grubego

17 czerwca 2021, 18:23

Badacze z Dana-Barber Cancer Institute, Harvard Medical School (HMS) oraz Broad Institute of MIT and Harvard wykazali istnienie związku pomiędzy sygnaturą mutacji genu, która wskazuje na uszkodzenie DNA, z wysokim spożyciem czerwonego mięsa i zwiększonym odsetkiem zgonów u osób cierpiących na raka jelita grubego (CRC)


Wszystko przez niedobór przeciwutleniacza?

2 grudnia 2011, 17:44

Mężczyźni chorują na kolczystokomórkowego raka skóry znacznie częściej niż kobiety. Dotąd przyczyna pozostawała nieznana, ale badania na myszach pozwalają przypuszczać, że chodzi o niższe stężenie przeciwutleniacza katalazy w skórze oraz wyższy poziom pewnych komórek wytwarzanych w szpiku.


Rak jajnika pod okiem sztucznej inteligencji

14 stycznia 2019, 09:41

Yinyin Yuan i jej koledzy z Institute of Cancer Research w Londynie stworzyli system sztucznej inteligencji, który bada różnice w kształtach komórek nowotworowych. Przeanalizowali próbki tkanek 514 kobiet z rakiem jajnika i odkryli, że w bardziej agresywnej formie nowotworu, w której szanse na przeżycie 5 lat wynoszą zaledwie 15 procent, jądra komórkowe mają nieprawidłowy kształt.


Bardzo wysoko przetworzona żywność powiązana z ryzykiem zachorowania na raka

1 lutego 2023, 14:37

Spożywanie niezwykle wysoko przetworzonej żywności – takiej jak napoje gazowane, masowo produkowane pakowane pieczywo, wiele rodzajów dań gotowych czy większość płatków śniadaniowych – może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania i zgonu z powodu nowotworów, ostrzegają naukowcy z Imperial College London (ICL). Są oni autorami najszerzej zakrojonej analizy, podczas której badali związek pomiędzy najbardziej przetworzonymi rodzajami żywności a nowotworami.


Chłód pomaga nowotworom

19 listopada 2013, 13:21

W Proceedings of the National Academy of Sciences ukazał się artykuł, w którym specjaliści z Roswell Park Cancer Institute sugerują, że niskie temperatury sprzyjają wzrostowi nowotworów. Zjawisko takie występuje przynajmniej w przypadku myszy.


Udało się odkryć, dlaczego niektóre nowotwory prostaty są bardziej agresywne od innych

21 marca 2020, 18:50

Naukowcy z University of East Anglia odkryli, dlaczego niektóre nowotwory prostaty są bardziej agresywne niż inne, dają przerzuty i w końcu powodują zgon. Badania, opublikowane na łamach British Journal of Cancer, dają nadzieję na opracowanie nowych metod leczenia nowotworów prostaty.


Niebezpieczne związki (chemiczne)

28 stycznia 2009, 22:25

Toksyczne działanie jednego z leków przeciwzapalnych można z łatwością zniwelować dzięki... drugiemu lekowi przeciwzapalnemu.


Mutacja wyjaśnia powstawanie trzustki

15 grudnia 2011, 11:34

Zidentyfikowano kolejną mutację prowadzącą do agenezji trzustki (u dotkniętych nią osób organ się nie wykształca). Okazuje się, że GATA6 odgrywa kluczową rolę w rozwoju komórek trzustki. Dzięki opisanemu odkryciu możemy lepiej zrozumieć mechanizm przekształcania komórek macierzystych w dojrzałe wyspecjalizowane komórki.


Zad z domalowanymi oczami odstraszy lwy?

18 lipca 2016, 12:56

Biolodzy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii proponują, by na zadach afrykańskiego bydła malować oczy, które dzięki psychologicznym oddziaływaniom mają zapobiec atakom lwów. To z kolei ograniczy zabijanie kotów w odwecie. Już wkrótce prowadzone będą testy rozwiązania w Botswanie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy